Pred več kot 40 leti so vaški fantje iz Črnela igrali nogomet na travniku. Z željo, da bi zaigrali za svojo vas, so ustanovili klub pod imenom Zvezda Črnelo. Vloženi trud je obrodil sadove in fantje so zaigrali v takratni vaški ligi. V tistih časih je bilo dovolj, da si bil registriran kot klub ali selekcija, da si imel žogo in travnik. To so takrat tudi imeli. Ni pa bilo slačilnic, zato so bile slačilnice kar za drevesi, v avtomobilih in še kje. Prva finančna sredstva so bila skromna ali pa jih sploh ni bilo. Da so lahko kupili prve mreže za gole, so fantje tudi po domače “robutali” po vrtovih. Usoda jih je preganjala iz travnika na travnik tako, da so nazadnje pristali na travniku, kjer danes stoji spoštovanja vreden objekt. Skratka, fantje iz okolice, pod imenom Zvezda Črnelo so tisti, ki so postavili temelje in tlakovali pot do ustanovitve nogometnega kluba Ivančna Gorica.

Leta 1973, ko so igrišče preselili v Ivančno Gorico so se fantom pridružili še fantje iz okoliških vasi oz. krajev in ustanovili nov klub pod imenom NK Ivančna Gorica.
Se pravi, da začetki NK Ivančna Gorica segajo še v Krajevno nogometno ligo, ki je delovala v letih 1970-1972, vključevala pa je nogometaše krajevnih skupnosti.

Ta liga je mladino zelo navdušila in omeniti je potrebno vse igralce, ki so predstavljali moštvo Ivančna Gorica: Jože Hrovat, Ljubo Koščak, Jože Kosec, Vlado Hočevar, Jože Jamnik, Marjan Kavšek, Milan Podobnik, Ivan Poglajen, Franc Markovič, Bojan Jereb, Marko Kramar, Marjan Godec, Jože in Slavko Blatnik.

Na občnem zboru 15. aprila 1972 pa so ustanovili športno društvo Zvezda Črnelo. V tem obdobju je krajevna skupnost dobila od Kmetijske zadruge Stična zemljišče za nogometno igrišče, za kar imata največ zaslug gospod Slavko Medved in Franc Kolar. Prvi predstavnik Zvezde je bil gospod Jože Horvat, ki je ob pomoči prizadevnih članov vodil društvo. Poleg nogometne pa je društvo imelo organizirano še jamsko, odbojkarsko in planinsko izletniško sekcijo.

Leta 1973 je bil Ustanovni občni zbor NK Ivančna Gorica in je bil klub tudi registriran pri nogometni podzvezi Ljubljana, igralce pa je registriral Jožko Hrovat takratni predsednik ŠD Zvezda Črnelo. Občni zbor je bil 11. junija 1973 v Titovem domu v Ivančni Gorici. Izvolili so novega predsednika NK Ivančna Gorica, ki je postal Čampa Ludvik, za predsednika Izvršnega odbora pa Avguštin Gorec. Na občnem zboru je bilo 25 ustanovnih članov in sicer:

 • Adamlje Alojz, Cerkvenčič Zvone, Erjavec Miran, Glavič Jože, Godec Marjan, Hočevar Vlado Hribar Srečko, Jereb Bojan, Jeršin Drago, Jeršin Marjan, Kamnikar Tone, Kavšek Marjan, Hribar Srečko, Jereb Bojan, Jeršin Drago, Jeršin Marjan, Kamnikar Tone, Kavšek Marjan, Potokar Ivan, Skalja Franc, Slana Jože, Štiglic Janez, Vidmar Ciril, Vodenšek Janez in  Vojščak Alojz.

Izvoljen je bil tudi Izvršni odbor NK Ivančna Gorica v sestavi:

 • Gorec Avguštin – predsednik in članiJamnik Jože,Jereb Tone,Klemenčič Jure,Piškur Jože,Sadar Franc,Švarc Anton in Vodenšek Janez

Prvo tekmo je Nogometni klub igral v Mirni 18. junija 1973 in izgubil z 11:6. To tekmo so igrali: Koščak, Marinčič, Jereb, Hočevar, Slana, Kramar, Hribar, Godec, Kamnikar, Markovič, Poglajen, Potokar, Adamlje, Novak in Cerkvenčič. 

24. junija 1973 je bila ob gostovanju ljubljanske Olimpije prva uradna tekma z Ivančno Gorico. Po tekmi so v Titovem domu ustanovili Društvo prijateljev Olimpije. Društvo je bilo tesno povezano z nogometnim klubom, saj so isti ljudje delali v obeh društvih. Za predsednika društva je bil izvoljen gospod Franc Sadar, ki je urejal tudi prijateljske vezi med Ivančno Gorico in Olimpijo. 

Tako člani kot pionirji so začeli sedaj resno trenirati. Treninge je vodil Janez Vodenšek, dolgoletni igralec nogometnega kluba Rudar iz Trbovelj in pozneje tudi trener kluba šmartno ob Paki.

Po zaslugi prizadevnih igralcev in dobrega vodstva kluba so bili že prvo leto doseženi vidni uspehi. 

NK je v letu 1973 nastopal s člansko in dvema pionirskima ekipama in dosegel lepe uspehe, saj je pionirska ekipa nastopala v ljubljanski dolenjski notranjski ligi in osvojila drugo mesto pred Olimpijo, s katero je dvakrat igrala neodločeno. 

Člani so tekmovali v Ljubljanski kamniški dolenjski ligi in zasedli peto mesto, kar je bil tudi uspeh. Trenerju Vodenšku je pri njegovem delu pomagal gospod Anton Švarc. 

Društvo je ob štirikratnem gostovanju ljubljanske Olimpije organiziralo kulturno srečanje, ki so se ga udeležili znani delavce s kulturnega in športnega področja. Klub v Ivančni Gorici je skupaj z RTV Ljubljana organiziral tudi kulturno-zabavno prireditev Koncert iz naših krajev.

NK Ivančna Gorica, čeprav v sklopu in povezavi z drugimi športi, je delal povsem samostojno in je imel urejeno svojo organizacijsko strukturo. Imel je predsednika nogometnega kluba in upravni odbor, kateri je vodil in urejal vse delo v klubu. V pomoč UO so bile ustanovljene komisije in disciplinsko razsodišče. Sprejel se je statut in vsi potrebni akti, da se je začelo z res organiziranim delom.

Leta 1976 je bilo tekmovanje v nogometu organizirano po regijah.

NK Ivančna Gorica je bil dodeljen v Dolenjsko regijo. Leta 1976 je NK Ivančna Gorica dosegel lepe rezultate saj so člani zasedli peto mesto, mladinci četrto in pionirji drugo mesto.

V letu 1977 je bil klub Ivančna Gorica gostitelj igralcev iz zamejstva, to je ligašev iz Innsbrucka.

V istem letu so se zbrala dekleta iz okolice Ivančne Gorice in začela redno trenirati nogomet. Vodil jih je gospod Srečko Klopčar. Odigrale so dve tekmi s klubom Domžale, ki je nastopal I. ligi. Ob velikem številu gledalcev so igralke Ivančna Gorice zmagale v obeh tekmah in tako dosegle izredno velik uspeh.

13. julija 1984 je bila seja IO NK Livar. V zapisniku se prvič pojavi ime Livar, saj je sponzor kluba postal takratni IMP Livar n.sol.o. iz Ivančne Gorice.

Vsa leta so v klubu vzgajali nogometaše, ki so na nogometnih igriščih dosegali vidne uspehe. Grabljevec, Čož, Škrjanc, Klemenčič so sodelovali v pripravah področnih reprezentanc, Janez Škerjanec pa je bil tudi član reprezentance Slovenije in je tekmoval v kadetski in mladinski selekciji Ivančna Gorica – Grosuplje. 

Omeniti moramo tudi člane kluba, ki so z igralci delili uspehe in neuspehe, bili pa so deležni le malo pozornosti, čeprav so bili aktivni tam, kjer so se pripravljale akcije, zbirala denarna sredstva, organizirale prireditve – gostovanja. To so bili dolgoletni člani kluba: Anton Jereb, Anton Švarc, Janez Vodenšek , Jure Klemenčič, Avguštin Godec, Mirko Sever, Franc Sadar, Jože Piškur, Jože Jamnik, Jana Radi, Silvo Hočevar, Vida Blatnik in blagajničarki Lojzka Sever in Marina Trlep. še posebej je potrebno omeniti Jožeta Vidica, ki je skrbel za igrišče in opremo igralcev.

Novejša zgodovina (samostojna Slovenija)

V obdobju slovenske samostojnosti se je Livar pod vodstvom Janeza Hrovata, Zorana Iliškoviča, Ivana Potokarja, Sever Jakata in ob pomoči takratnega župana Jerneja LampretaJureta Kosa in še nekaterih drugi članov, iz takratne 5. lige, vsako leto dvigoval v višji rang tekmovanja in na prehodu v novo tisočletje ”priključil” drugoligaški druščini.

Tu velja omeniti občino Ivančna Gorica, podjetje Izvir d.o.o. (Janeza Hrovata), ki je zgradil današnji objekt in podjetje Livar d.d., ki so v veliki meri pripomogli pri postavitvi današnje infrastrukture.

Športni uspehi na novem stadionu, so se kar vrstili.

Največji uspeh v zgodovini kluba pa je z zmago v gosteh nad Bonifiko dosegel v zadnjem krogu druge lige v tekmovalni sezoni 2006/07, saj se je zavihtel na vrh razpredelnice in si priboril vstop v PrvoLigo Telekom Slovenije.

Podvig je začel trener Sandi Bracovič, nekdanji igralec Livarja, ki je tik pred koncem sezone, predal ekipo novem trenerju Branku Vrščaju.

Livar je prvič v elitni slovenski nogometni ligi nastopil v sezoni 2007/08.

Najboljša uvrstitev Livarja v pokalu je četrtfinale iz sezone 2005/06.

Uvrstitve NK Ivančna Gorica v pokalih:

 • 1995/96: Ni se uvrstil med 32 klubov
 • 1996/97: Ni se uvrstil med 16 klubov
 • 1997/98: Ni se uvrstil med 32 klubov
 • 1998/99: Ivančna Gorica : Živila Triglav Kranj 0:2, 1/16 finala
 • 1999/00: Ivančna Gorica : Korotan Prevalje 0:1, 1/16 finala
 • 2000/01: Ivančna Gorica : Nova Oprema Prevalje 0:2, 1/16 finala
 • 2001/02: Ni se uvrstil med 32 klubov
 • 2002/03: Livar : Era Šmartno 1:2, 1/16 finala
 • 2003/04: Ni se uvrstil med 32 klubov
 • 2004/05: Ni se uvrstil med 32 klubov
 • 2005/06: CMC Publikum : Livar 5:1, četrtfinale
 • 2006/07: Ni se uvrstil med 32 klubov 

Livar je v 1.SNL domoval le eno sezono in se vrnil v 2.SNL. Finančno breme tekmovanja v 1.SNL je pustilo posledice in klub je izpadel v 3.SNL.

Navkljub težki finančni situaciji je klub uspel obstati na nogometnem zemljevidu Slovenije.

Novo vodstvo je strnilo vrste in uspelo zgraditi temelje , na katerih se bo v prihodnosti klub vrnil in igral pomembno vlogo v Slovenskem nogometu. Poudarek je na domači nogometni šoli in vzgajanju domačih igralcev.

Klub je leta 2010 skupaj z nekaj starši ustanovil Nogometno Šolo Ivančna Gorica, ki je ogromno pripomogla pri delu z mlajšimi selekcijami.

Ob odstopu glavnega sponzorja Livar d.d. , se je klub v letu 2011 preimenoval nazaj v NK Ivančna Gorica.

Livar d.d. je dolga leta podpiral nogometni klub in globoko zaznamoval njegovo zgodovino.

Navkljub posledično težki finančni situaciji v klubu , je klub ogromno vložil tudi v infrastrukturo, ki je danes pogoj za dobro delo z mladimi nogometaši.

Danes je klub organiziran na zavidnem nivoju za slovenski prostor, ima tradicijo in ime, ki nekaj pomeni. V klubu je bilo v letu 2013 registriranih okoli 240 aktivnih igralcev, od 5 leta pa do članov. V letu 2019 je ta številka presegla že 350 registriranih nogometašev.

Zaslužni za razvoj nogometa v 40 letni zgodovini kluba so mnogi posamezniki, pravni subjekti, društva in predvsem lokalna skupnost, ki ima veliko posluha za šport in vzgojo otrok in mladine, ter njihovo umeščenje v kakovostni šport in integracijo v družbo.

Trenutno klub s člansko ekipo tekmuje v Regionalni Ljubljanski ligi pod okriljem MNZ Ljubljana.